TOT CE AI VĂZUT SE VA ÎMPLINI

15 March - 12 May 2024
Overview
În continuarea expoziției TOT CE AI VĂZUT SE VA ÎMPLINI a artistului basarabean Andrei Gamarț, organizată în Brașov, suntem încântați să vă anunțăm următoarea etapă a acestui show itinerant.
Press release
În continuarea expoziției TOT CE AI VĂZUT SE VA ÎMPLINI a artistului basarabean Andrei Gamarț, organizată în Brașov, suntem încântați să vă anunțăm următoarea etapă a acestui show itinerant. În parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, vă invităm cu drag să ne fiți alături la vernisajul ce va avea loc vineri, 15 martie, începând cu ora 14:00.
Urmând aceeași formulă curatorială inaugurată în Brașov, expoziția organizată la Muzeul de Artă Constanța va include lucrări pe pânză și o instalație audio, expuse pentru prima dată, care explorează imaginea mării ca una dintre acele proto imagini perfecte ce există într-un univers unde realitatea și visul se contopesc, iar amintirile se împletesc cu imaginația.
Fin observator al fenomenelor și realităților formulate la limita perceptibilului, Gamarț explorează teme precum timpul, memoria, spațiul și, în special, lumina, ca materie primordială. În centrul preocupărilor sale artistice, se află relațiile care se formulează între aceste elemente și felul în care ele sunt sesizate sau, dimpotrivă, omise de către receptorul conștient.
Expoziția cuprinde lucrări din diferite perioade de creație, mare parte dintre ele realizate între 2013 și 2023, stabilind astfel premisele unei concluzii cu privire la interogările artistului, exprimate în cele mai recente serii. Astfel, privitorul poate parcurge cronologic itinerariul procesului de creație și a indexului tematic formulat de preocupările artistului din ultimii ani.
Deși menită să aducă sens și claritate, imaginea capătă alte valențe în accepțiunea lui Andrei Gamarț, devenind mai degrabă un teritoriu al realităților posibile, al sensurilor posibile peste care însă se așterne constant vălul incertitudinii. Deși mereu aflat în fața noastră și concomitent în noi, adevărul, prin natura sa, ne este etern inaccesibil. Tot ce ne rămâne este senzația de curgere, de transformare, de la o etapă la alta a vârstelor înțelegerii, o transformare care ține de capacitatea noastră de a sonda înțelesurile realității pe care o țesem în jurul nostru.