• CONCEPT

    ALL THE LOVE WE ARE NOT MAKING

    (title TBD)

     

    Expoziția propusă de Lea Rasovszky și Michele Bressan se formulează ca un punct de intersecție a două monologuri vizuale distincte, construite în jurul unui subiect comun – războiul și toate declinările sale, care au la bază violența extremă, distrugătoare de tot ce înseamnă ordine și structură socială, și, în egală măsură, generatoare de atrocități, haos și anihilare a oricărei posibilități de formulare a unui discurs individual.     

     

    Povara lumii este una grea și complicată. Războaie, violență, singurătate, sărăcie, înstrăinare, abuz, depresie etc. – am auzit cu toții despre aceste lucruri, iar unii dintre noi le-au cunoscut cu adevărat. În timp ce suntem angajați în căutarea păcii și a unui teren comun, ajungem să înțelegem că violența (folosită într-un sens foarte larg) este un limbaj universal. (Lea Rasovzky)

     

    Realitatea, în varianta ei alterată de război, produce în noi un șoc care ne anulează capacitatea de a procesa informația prin filtrul emoțional. Violența extremă ne plasează dincolo de orice emoție. Odată depășită această graniță, orice formă de înțelegere este anulată; intrăm astfel într-un dialect al absurdului, a tot ce nu poate fi integrat și, în consecință, nu poate fi numit, privit, contemplat, formulat. Însă actul artistic presupune întotdeauna o invitație adresată celuilalt de a privi cu meticulozitate, de a se apropia cu atenție, de a contempla și de a medita asupra subiectului care face obiectul privirii sale. 

     

    Definirea sau traducerea vizuală a ororilor generate de conflictele armate este în esență o încercare perpetuu eșuată de a cuprinde în limite îndurabile a ceea ce este de neîndurat. În consecință, Lea Rasovzky propune un inițierea unui proces de renunțare/negare/reducere până la nimic a conceptului de război și de schimbare a semnificației acestuia până în punctul în care nu mai poate fi definit, pentru a construi un nou dialect și o nouă semantică. 

    Expoziția creează o zonă de siguranță și confort, care permite individului să exploreze flagelul și obiectele în care sunt traduse diverse forme ale violenței prin filtrul ironiei. Mare parte din lucrările expuse propune apropierea și interacțiunea publicului cu ele – sunt lucrări cu care vizitatorul se poate juca, le poate atinge sau mângâia.  

    Văd acest proiect ca pe o doză sănătoasă de ironie, singura cale prin care putem rămâne funcționali atunci când orice altceva pare să eșueze. Odată ce umorul relaxează spiritul, poți începe să abordezi probleme dure într-un mod direct și frontal. Nu putem camufla niciodată lucrurile, dar putem construi în jurul lor zone de confort, care să permită studiul și înțelegerea fenomenelor din spatele unor astfel de momente, care altfel au un impact devastator în psihicul colectiv. 

    (Lea Rasovszky)

     

    În paralel, Michele Bressan propune o analiză a arhitecturii fortificațiilor militare, al căror rol - acela de a proteja viața - se plasează în contradicție cu spațiul în care sunt amplasate, războiul generând întotdeauna un perimetru al morții, devorat de violențe extreme. 

    Într-o societate maxim desensibilizată, atenționările cu privire la imaginile care ne-ar putea afecta emoțional au ajuns să fie mai degrabă niște instrucțiuni cu privire la felul în care ar trebui, în mod normal, să reacționăm la imaginarul generat de conflictele armate. Michele Bressan decupează și înlătură din lucrări elementele cele mai explicite – cadavrele soldaților uciși în lupte, corpurile contorsionate de durere, rămășițele a ceea ce au fost cândva oameni – toate devin invizibile, lăsând loc peisajului care, la prima vedere, nu pare fi alterat de prezența umană. Se creează astfel premisele unei înțelegeri mai profunde a grotescului generat de război, o înțelegere care se produce prin omiterea detaliilor esențiale  - înlăturarea mărturiilor vizuale ale flagelului vorbește despre incapacitatea noastră de a cuprinde în logica obișnuită o realitate imposibil de justificat și de formulat.    

     

    Expoziția propusă de Lea Rasovszky și Michelle Bressan are la bază un amplu discurs formulat pe marginea conflictului armat de azi și dintotdeauna și a violenței ca teritoriu comun și limbaj universal, atemporal, în care se revarsă toate bunele intenții ale omenirii aflate în căutarea unui spațiu al păcii și al coexistenței.

  • LEA RASOVSZKY

    Războiul este un organ.
    Unul inutil, un apendice de care nu ești conștient până nu se umple până la refuz cu sentimente reziduale. Un organ care acumulează toxine, în interiorul lui se duc bătălii, corpul nostru începe să clocotească. Un organ inutil, dar foarte vascularizat, ca nervii fini de pe petala unei flori de cireș.
    Războiul este un membru fantomă.
    Unul pe care nu îl poți vedea, dar pe care îl poți simți tremurând într-o zonă ciudată a corpului tău, întinzându-și ritmic mușchii fibroși și abrutizați. Este o extensie care crește din interiorul nostru, colosal disproporționat.
    Războiul este o gură care înghite/înfulecă.
    Războiul este o mare de smoală.
    Corpul tău moale întinzându-l pe spate, făcând pluta, răstignit ca un Iisus caricatural. Se scufundă încet într-un negru fermecător și inevitabil. Arată aproape frumos, ca cerul nopții, încărcat de constelații. Numai că nu este așa.
    Războiul este fiecare decizie pe care o luăm în timp ce suntem intoxicați cu aroma abstractă a fricii.
    Războiul este doar „eu” și deloc „tu”.
    Războiul este ca guma de mestecat de o culoare nenaturală, de neon, atrăgătoare ca o otravă delicioasă, care face fălcile să cedeze și limba să se blocheze într-un sărut letal. Este un maraton de masticație fără hrănire, consumatoare de absență.
    Războiul se joacă de-a v-ați ascunselea cu toți monștrii de sub patul tău. Și cu toți monștrii de sub alte paturi.
    Războiul este toată dragostea pe care nu o facem.
  • Michele Bressan

    Bunker, beton/fier, 170 x 57 x 49 cm / 650kg ed. 1 + 1 AP, 2020

    În ultimii ani, am devenit mai interesat de arhitectura fortificațiilor militare. Am făcut o secțiune dintr-un buncăr al celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact a unei guri de foc. Astfel de buncăre au devenit un spațiu limitat de locuit  pentru grupurile de soldați dislocați acolo timp de luni de zile. Priveliștea principală era oferită de acea mică deschidere care trasa limitele unui peisaj continuu. Soldații care serveau în astfel de buncăre au fost adesea înlocuiți înainte de termen, din cauza căderilor nervoase severe survenite pe timpul șederii.

  • Imaginative Cenzorship / Cenzură Imaginativă / Fotografie, intervenție / 2022-2023
  • Am ales totala înlăturare a elementelor care reprezentau subiectele imaginilor folosite. Înlăturând în totalitate subiecții și păstrând doar cadrul în care acțiunea a avut loc, imaginile se transformă în sens unitar, devenind toate imagini de peisaj. Aceste peisaje funcționează precum o panză, ceea ce putem să numim ''a blank canvas'', una pe care privitorul o va completa cu o serie de elemente doar sugerate și nerelationate sferei concretului și a recognoscibilului. Pentru a reuși această perspectivă, fiecare imagine este propusă cu un titlu care funcționează drept descriere pentru elementele înlăturate.

     

    Dacă o imagine este intitulată ''Soldați căzuți în luptă în apropierea unui lan de porumb'' privitorul vă trebui să-și imagineze scena respectivă, fară să aibă nicio confirmare vizuală pentru titlul propus în afara unui câmp. Acest demers propune un raport de încredere pe care privitorul trebuie să-l mențină cu autorul, în sensul încrederii că fiecare titlu care insosește imaginile corespunde în totalitate adevărului, corespunde elementelor lipsă.

     

    Această metodă nu este doar o soluție pentru a preserva identitatea unor persoane aflate în situații dificile sau tragice, dar este și un mecanism care conferă o nouă viață acestor imagini, una definită de interacțiunea mentală participativă a privitorului. Uniformizaea imaginilor în sensul unor peisaje anonime și aparent banale, construiește o nouă dimensiune conceptuală pentru ceea ce altfel ar fi însemnat doar o recontextualizare directă, în sensul unor imagini (re)descoperite și prezentate în sensul unui trofeu. În acest caz cenzura este una de tip democratic, tot ceea ce a însemnat punctum este înlăturat, că și cum ''nici nu ar fi existat''. Titlurile imaginilor oferă elementele necesare pentru o (re)construcție mentală subiectivă dar fidelă realității, una în care doar privitorul o să știe cum să își imagineze o scenă pe care de fapt nu a văzut-o niciodată.

  • Anul Nou / video / 2023 - work in progress
    Anul Nou / video / 2023 - work in progress
    O imagine de arhivă relaționată luptelor din decembrie 1944, zona Stalingrad, acompaniată de sunetul artificiilor revelionului 2023..
  • PLAN PROMOVARE

     

     MEDIU 

     TIP ACTIVARE

     

     

     PRINT

     

    Propagarta

    Recenzie

    Revista Arta

    Recenzie

    Artforum 

    O pagină insert 

    FlashART 

     O pagină insert 

    RADIO & TV & DIGITAL

     

     RFI

    Discuție live artiști/curator/reprezentant muzeu 

    Radio Guerilla

    Discuție live artiști/curator/reprezentant muzeu

    Radio România Cultural

    Discuție live artiști/curator/reprezentant muzeu

     DIGI TV

     Discuție live artiști/curator/reprezentant muzeu

     Galleries Now

     Prezentare expoziție, mapare digitală, newsletter interațional, postare social media

     Scena 9

     Newsletter & social media 

     Mobius Gallery 

    Website, postări social media și newsletter 

     Republica 

     Material scris 

    Contemporary art daily

    Anunț expoziție 

    ACTIVARE ÎN INTERIORUL EXPOZIȚIEI 

     

    Tur ghidat în expoziție 

    4/săptămână (sâmbătă & duminică)

    Ateliere copii vârstă 5-13 ani

    1/săptămână (sâmbătă/ duminică)

    Giveaway limited editions

     1/expoziție

    ART TALK* 

     2/expoziție

     

     

    PLANUL URMEAZĂ SĂ FIE DEZVOLTAT 

     

    * CONCEPT ART TALK: 

     

    În câte feluri putem citi o lucrare de artă contemporană? Există și alte note de interpretare decât cele tradiționale, pe care nu toți le stăpânim? Și dacă da, care sunt acestea?
    Propunem 2 întâlniri cu profesioniști din alte domenii decât cel al artei, pe care îi invităm să povestească despre cum se vede arta contemporană din perspectiva lor. 
    Fiecare dintre specialiștii alături de care vom parcurge expoziția, va aduce cu sine propriul său fond profesional, precum și un alt filtru de interpretare decât cel propus de profesioniștii de pe scena de artă contemporană.
    Arta dezvoltă limbaje, iar cheile de interpretare sunt întotdeauna multiple. Te invităm să descoperi alături de noi ce se ascunde la intersecția dintre arta contemporană și diversele domenii profesionale actuale. 

     

    INVITAȚI EDIȚII TRECUTE: 

     

    Petruța Gheorghe (psihoterapeut), Eugen Ciurtin (istoric al religiilor), Andrei Crăciun (jurnalist), Monica Jitariuc (expert în comunicare), Constantin Vică (lector la Facultatea de Filosofie a Universității din Bucureșt), Gabriel Cicu (psihiatru și psihoterapeut), Eliza Yokina, (arhitect), Horia Tomescu (Viceprimar București)