-
BEATRICE ARZOIU
Despre BeatriceCând a început pandemia, Beatrice Arzoiu a început să creeze artă. În februarie 2020, ea și-a lansat primele lucrări online, pe canalele de social media. La scurt timp, tot mai mulți tineri au venit pe contul ei, iar acest lucru i-a dat entuziasmul necesar pentru a-și continua munca și de a se poziționa, încet dar sigur, ca una dintre vocile artistice importante ale generației sale, o voce puternică și coerentă, care formulează un discurs încărcat de ironie și umor, despre frumusețea teribilă a vieții.
În colajele sale, personaje fără identitate sunt decupate din trecut și plasate într-o nouă poveste, ca parte dintr-un prezent continuu, din care fiecare dintre noi face parte. Câteva cuvinte scrise cu stiloul roșu fac ca lucrările să pară pilde atemporale, care te îndeamnă să privești și să meditezi asupra naturii umane, dincolo de granițele poveștii tale personale. Compus din replici, enunțuri sau remarci cu care te conectezi într-o notă de profundă familiaritate, discursul din lucrările create de Beatrice este unul extrem de minimalist și fără pretenții elitiste. Sentimentul pe care privitorul îl are în fața colajelor și intervențiilor pe fotografii vechi ale lui Beatrice este că undeva, cândva a auzit pe cineva spunând acele cuvinte sau că s-a întâlnit, într-un context oarecare, cu o scenă similară de viață. Artista propune de fapt o conversație tête-à-tête cu semenii săi, într-o atmosferă caldă, intimă, în afara judecăților de valoare și în afara oricăror artificii semantice. Să vorbim despre viață, să ne privim traumele, să le acceptăm și să le iubim, apoi să mergem mai departe cu lecțiile învățate și zâmbetul pe buze.
Lucrările lui Beatrice sunt ca niște aforisme vizuale pe care le-ai putea integra cu ușurință în experiențele tale de viață.
„În colajele mele îmi place să explorez lecțiile date de viață și să le formulez într-un fel de teoreme sau pilde pe care trebuie să le învăț și eu. De aceea le-am atârnat pe pereți, ca să țin minte lucrurile importante, să-mi amintesc de ele în fiecare zi”, explică artista. „Nu sunt o persoană care să-ți spună cum să trăiești. Vreau doar să îți arăt ce am învățat și ce încă învăț eu, iar tu vei alege dacă și tu simți la fel”.
-
Concept expozițional
Scurt narativDespre Asociația SamusocialCe sunt alea suferinți este prima expoziție a artistei, organizată și produsă de Asociația Kontakt prin Mobius, fiind formulată ca un răspuns la inițiativa echipei Samusocial, de lansa în parteneriat cu Tribal, o campanie de sensibilizare a conștiinței publice cu privire la oamenii străzii.
Intitulată The Dump Store (Magazinul din ghena de gunoi), campania își propune să aducă în lumină realitatea în care trăiesc o parte considerabilă dintre semenii noștri.
Samusocial este un ONG care are misiunea de a veni în întâmpinarea persoanelor cele mai desocializate, care au fost reduse la stadiul de simplă supraviețuire. Grupul țintă este reprezentat de persoanele fără adăpost, care primesc ajutor fie că îl solicită în mod direct sau nu.
Asociația Kontakt este o persoană juridică română de drept privat, non-profit, fără scop patrimonial, neguvernamentală, apolitică şi independentă.
-
Lucrări incluse
Selecție parțială -
Mai multe despre Beatrice
Interviuri și articole-
'Personajul Principal' podcast
În natură găsește mereu ce are nevoie sa fie cel mai bine.Ascultă podcast-ulBeatrice Arzoiu este o artistă care nu se teme să vorbească despre lucruri mari precum moarte, viață, spiritualitate și să le aducă în discuții cu o claritate aproape nefirească, de parcă descrie un tablou făcut de ea acum câteva vieți.
-
Beatrice pentru Scena 9
În casa părinților mamei, în care și-a petrecut prima parte a copilăriei, s-a obișnuit cu mai multe absențe.Citește articolulDe când se știe, Beatrice scrie și desenează. Mama și bunica, primele femei importante din viața ei, au adus obiceiul desenatului într-un mediu în care părea că nu au ce căuta creioanele colorate: a crescut într-o casă modestă din comuna Pietroșița, din județul Dâmbovița, într-o familie ai cărei membri intrau des în conflicte violente.
-
Interviu pentru Mezomorf
Mereu am considerat că arta este absoluta libertate, deoarece arta ne este propria minte.Citește articolulArta este un sentiment unde singurele reguli sunt ale noastre. Principii ori judecăți.
Îmi doresc să transmit adevăr, speranță, iubire și judecăți.
Lecții și mângâieri.
-